10 sfaturi pentru o gestionare corectă a banilor Dvs.
Formarea unui buget personal vă poate crea o nouă impresie a posibilităților și a finanțelor Dvs., ba mai mult aceasta vă poate îndrepta spre investirea banilor în arii care necesită mai multă atenție din partea Dvs. Odată cu constituirea bugetului mulţi oameni realizează că aruncă banii pe multe chestii banale care nu merită efortul financiar.
Așadar, pentru a vă gestiona corect finanțele Dvs. vă vom prezenta 10 sfaturi de care să țineți cont.
Stabiliţi ţelurile de lungă şi scurtă durată
Înainte de a trece la calcularea veniturilor şi cheltuielilor stabiliţi-vă ţeluri pe care doriţi să le realizaţi. Acestea trebuie să fie de lungă şi scurtă durată. Ţelul de scurtă durată trebuie să includă ce sumă de bani doriţi să economisiţi lunar, iar ţelul de lungă durată ar fi trebuit să conţină următoarele plăţi pe care le veți efectua - acestea pot include cumpărarea unei maşini, al unui imobil sau al unei foi de odihnă pentru următoarea vacanţă.
Pentru a vă crea bugetul personal trebuie să faceţi o listă cu veniturile şi cheltuielile pe care le veţi avea într-o perioadă anumită. Unele programe software vă pot crea o imagine mai detaliată a bugetului Dvs. sau vă pot ajuta în completarea datelor din buget. Dacă nu sunteţi un adept al tehnologiei moderne, puteţi face lista cu tradiţionalul pix şi carnet.
Calculaţi veniturile
În primul rând pentru a putea gestiona bugetul personal trebuie să fiţi cinstit cu sine însuşi şi să calculaţi fără gafe suplimentare suma de care dispuneţi pe parcursul unei perioade, spre exemplu pe parcursul unei luni. Nu trebuie să vă minţiţi cu faptul că dispuneţi de mai mulţi bani decât în realitate pentru că până la urmă tot Dvs. veţi avea de suferit. Fiţi realişti şi nu vă măriţi artificial bugetul. Unele venituri mici nu au o rată de întoarcere constantă sau variază foarte mult de la lună la lună, deci ar fi mai bine să nu introduceţi acest venit în listă pentru că Dvs. aveţi nevoie de o cifră concretă pentru a vă construi bugetul. Nu includeţi şi bonusurile salariale pentru că nici acestea nu sunt considerate surse sigure de venit.
Partea grea în calcularea veniturilor pe care le aveţi este faptul că acestea se pot schimba în mod haotic. Această partea grea are un avantaj în cazul în care Dvs. deja duceţi o evidenţă în bugetul personal, pentru că odată cu schimbările veniturilor veţi fi apţi să acţionaţi corect începând cu prima secundă.
Nu trişaţi la calcularea cheltuielilor
După ce deja v-aţi scris pe listă care sunt veniturile Dvs., a venit şi rândul tuturor cheltuielilor. Când vine vorba de cheltuieli oamenii se mint cel mai des în privința valorii reale ale cumpărăturilor.
În primul rând notați cele mai importante cheltuieli care le veţi întâlni lunar, iar doar mai apoi scrieţi ce aţi dori să cumpăraţi. Lucrurile de primă necesitate, cum ar fi chiria, serviciile comunale - aceste cheltuieli trebuie să fie primele de pe lista Dvs.. Faceţi diferenţă între obiecte de primă necesitate şi din cele de lux. Gândiţi-vă nu la ce vreţi să cumpăraţi, ci la ce trebuie de cumpărat.
După ce aţi redus toate cheltuielile obligatorii vă puteţi face şi lista cu cumpărături. În cazul în care veniturile Dvs. sunt egale cu cheltuielile sau pur şi simplu vreţi să vă rămână mai mulţi bani pentru o cumpărătură mai scumpă, puteţi folosi strategiile de mai jos.
Închiriaţi în loc să cumpăraţi
Mulţi oameni preferă să cumpere în loc să închirieze unele lucruri pe care le vor folosi o singură dată. Acesta este doar un factor psihologic prin care Dvs. doriţi să deveniţi proprietarul unic al bunul dat, însă în unele cazuri acele bunuri devin uitate sau chiar inutile. Încercaţi să închiriaţi DVD-urile cu filme sau jocuri, cărţile, revistele, echipamentul atletic precum şi alte obiecte şi astfel nu doar veţi economisi un pumn de bani, dar şi veţi păstră mai mult spaţiu pe rafturile din casă.
Reduceţi cheltuielile mari
Deşi reducerea unor plăţi vă poate crea disconfort, aceasta este una din cele mai sigure metode în salvarea banilor Dvs.. Dacă aţi decis să economisiți şi doriţi să plecaţi în vacanţă, consideraţi să rămâneţi acasă anul acesta. Dacă fumaţi şi doriţi să economisiţi bani - căutaţi metode să vă lăsaţi.
Plătiţi mai mult cu cardul
Plătiţi mai mult cu cardul bancar decât prin numerar. Majoritatea băncilor comerciale emit carduri bancare care pe lângă faptul că sunt nişte instrumente de plată, acestea au capacitatea de a face reduceri la multe întreprinderi parteneriate cu banca emitentă a cardului. În plus odată ce veți plăti cu cardul bancar nu veți plăti diverse comisioane ce țin de retragerea numerarului de pe card.
Feriţi-vă de credite
Creditele la oricare din instituţiile financiare sau chiar împrumuturile fără dobândă de la prieteni sau rude vă pot disbalansa bugetul Dvs. pentru o perioadă lungă de timp. Principala regulă al banului este: cheltuiţi doar banii pe care îi aveţi, iar numai în cazul unei urgenţe apelaţi la împrumuturi. În aşa mod vă veţi feri de datorii şi vă veţi crea un plan de viitor rezistent. În cazul creditelor bancare feriţi-vă cel mai mult de cardurile de credit, pentru că aceste credite în caz de nerambursare vă vor lovi dur buzunarul Dvs. Conform unor studii, persoanele care deţin un card de credit cheltuie în mediu cu 18% mai mulţi bani decât persoanele care deţin un card de debit sau decât persoanele care plătesc cu numerar.
Calculați creșterea reală a salariului Dvs.
Dacă salariul Dvs. s-a mărit pe perioada unui an, nu vă grăbiţi să plecaţi direct la cumpărături. Verificați care este creșterea reală a salariului Dvs. prin excluderea inflației. Doar astfel veți putea afla dacă veniturile au avut parte de o creștere reală. Majoritatea companiilor preferă să mărească salariul angajaților săi în concordanță cu devalorizarea valutei în acel an.
Nu ţineţi banii sub saltea
În cazul în care Dvs. posedați mai multe finanţe decât aveţi nevoie, ar fi bine să le investiţi pentru a le ridica valoarea şi pentru a evita riscul inflaţionist. Dacă nu aveţi posibilitatea sau nu aveţi idei de investire a banilor Dvs. cea mai sigură şi inteligentă mişcare ar fi crearea unui depozit bancar la termen.
Limitaţi banii pe care îî aveţi la mână
Mulţi oameni nu se pot abţine să nu cheltuie toţi banii pe care îi au la mână. Încercaţi mereu să aveţi doar banii de care aveţi strictă nevoie, astfel veţi evita plăţi imprevizibile. Spre exemplu, retrageţi de la bancomate doar suma de bani de care aveţi nevoie pentru următoarea săptămână. În cazul în care aţi cheltuit toţi banii din acea săptămână, până la sfârşitul acesteia nu retrageţi alţi bani. Doar astfel vă veţi învăţa să economisiți. Nu luaţi mereu cu Dvs cardul bancar, în special atunci când vă duceţi într-un local sau într-o discotecă. Astfel veţi fi predispuşi să cheltuiţi mai mulţi bani decât iniţial aţi preconizat.
Banul are valoare, iar valoare lui trebuie apreciată corect. Aveți grijă de economiile Dvs., nu cheltuiți banii în zadar și gestionați banii corect.
Autor: Liviu Guțuleac
Legături utile:
- Povestea banilor - povești educative pentru copii
- Primul pas catre independenta financiara
- Importanţa şi avantajele educaţiei financiare în viziunea Comisiei Europene
- Eusebiu-Burcas-Controleaza-ti-banii
- CUM SA ECONOMISESTI BANI - Cum sa faci bani - Tata bogat, Tata sarac - Cel mai bogat om din Babilon
- Cum Sa INVESTESTI BANI - Investitorul Inteligent de Benjamin Graham - Tata bogat, Tata sarac
- 12 greseli pe care bogatii le evita in gestionarea banilor
- Românii și educația financiară: cum să eviți greșelile care te aduc la sapă de lemn
- Aplicaţii pentru gestionarea banilor
Descarcă documente pdf:
- Plan de cercetare: Viață independentă și integrare în comunitate
- Viață independentă: alegere și control asupra propriei vieți
-Ghidul financiar: ,,Primii pasi in lumea financiara”
- Pilula de educatie financiara KRUK: Ruxandra
- Pilula de educatie financiara KRUK: Alexandru
- Pilula de educatie financiara KRUK: Dan
- Pilula de educatie financiara KRUK: Cristi
- Pilula de educatie financiara KRUK: Tudor