ASOCIAȚIA CENTRUL DIECEZAN CARITAS LA MOMENT ANIVERSAR
Există în fiecare dintre noi o profundă dorință de a înțelege și a împlini întocmai planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare, din momentul în care ne-a chemat la viață, în acest colț al lumii, în acest loc și în aceste împrejurări istorice.
Gândindu-mă la conținutul mesajului aniversar, Caritas, 30 ani de caritate, memoria se îndreaptă spre trecut, un trecut al organizației în care nu am fost implicat în mod direct. Un trecut în care am fost prezent prin simplul aport pe care l-am putut aduce în momentele când ne-au fost solicitate brațele și forța fizică în anii petrecuți în seminar, atât în ciclul liceal cât și în primii ani de studenție, pentru diferitele activități de descărcare și încărcare produse, care veneau sau aveau destinații diferite în funcție de necesități. Erau activități, pe care, îmi amintesc, le realizam împreună cu colegii, uneori cu mult elan și implicare, distrându-ne chiar, alteori bombănind, întrucât ne era furată o oră din râvnitele momente de destindere pe terenul de fotbal. Aceste activități cereau multă disponibilitate și, de ce nu, sacrificiu, ținând cont că multe dintre ele interveneau pe neasteptate și nu țineau cont de oră. Toate acestea au avut un impact la vârsta adolescenței, când nu toate sunt văzute cu claritate și spirit de responsabilitate față de binele major care trebuie să fie urmărit. Astăzi aș spune, caritatea nu ține cont de timp, de momentul zilei sau al nopții și nici de starea de spirit.
În anii studenției, departe de casă și de țara natală, au fost puține momentele în care am avut posibilitatea de a interacționa în mod direct cu activități Caritas. În toamna anului 1999 un copil însoțit de mama lui a ajuns printr-un proiect Caritas la un spital din Roma pentru îngrijire de specialitate. Solicitându-se sprijinul studenților aflați la studii, au fost câteva zile în care am însoțit tânăra mama, ajutând-o să se descurce și să depășească problemele de limbă și de orientare într-o lume nouă și diferită pentru ea. O altă experiență a fost aceea, în care, prin intermediul acordurilor cu Dieceza de Münster și Kolping Germania am avut posibilitatea, ca student, să fac o experiență de muncă care mi-a permis să pot continua și desăvârși studiile teologice.
În activitatea pastorală și didactică desfășurată ca preot în Iași, după 2002, au fost nenumărate momentele în care activitățile s-au întrepătruns cu cele caritative și în mod speciale cu cele ale Caritas Iași. Ca tânăr preot, vicar la Parohia „Sfânta Tereza” Iași, am trăit multe momentele de implicare în activități cu caracter social și caritativ. Activitățile lunare cu bătrânii, prin vizitele la domiciliu, pe care le făceam cu voluntarii; activitățile de voluntariat în care erau implicați adolescenți și tineri din parohie, mai apoi tinerii studenți; activitățile cu copiii în cadrul centrului care funcționa în spațiul simplu și sărăcăcios, dar plin de viață, din spatele Bisericii, sunt doar câteva din aspectele în care am notat și am fost martorul a ceea ce înseamnă activități Caritas în Dieceza de Iași.
Apoi am avut posibilitatea să beneficiez mai îndeaproape și să simt atmosfera din cadrul echipei Caritas. Începând să locuiesc pe Sărărie, 134, prin bunăvoința Pr. Egidiu, din vara anului 2006, am putut să simt, chiar fără a fi implicat, sensul mișcării continue și a forfotei și preocupărilor generate de succesiunea evenimentelor dintr-un an și a proiectelor tot mai complexe și mai ample. În același timp, dificultățile cu care se confruntă o astfel de organizație, dificultăți care dau naștere unor preocupări și griji, au fost constant prezente în viața celor implicați în activitățile și proiectele Caritas. Acest lucru indică faptul că o organizație este vie, într-o continuă devenire și caută să se ancoreze în situațiile și evenimentele timpului, adaptându-se nevoilor și exigențelor momentului.
Ce este Asociația Centrul Diecezan Caritas în anul 2020? Este o echipă care încearcă să lucreze în mod profesionist, fiind alături de cei în nevoi prin intermediul proiectelor pe care le desfășoară, căutând să implice și să sensibilizeze cât mai multe entități bisericești și statale, în vederea realizării acelui deziderat al Mântuitorului, lăsat nouă ca testament prin cuvintele Sfintelor Evanghelii: „…tot ce ați făcut unuia dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut!”
Caritas este o familie formată din angajați, colaboratori, beneficiari și toți cei care, într-un cuget, împărtășesc aceleași idealuri, ca această lume să fie mai bună și mai dreaptă, fiecare asumându-și responsabilitatea specifică propriei stări și propriilor posibilități de a face binele. Nimeni nu este îndeajuns de bogat ca să nu aibă nevoie de ajutor și nimeni nu este atât de sărac ca să nu poată oferi ceva, un bine care să vină din suflet.
Caritas, am simțit în acest an, este și căutarea de a înțelege cum putem face binele și în timpuri nesigure, timpuri de pandemie, timpuri care obligă la o analiză profundă în vederea alegerii binelui superior, în condiții de risc și nesiguranță.
Așa, și doar așa, încercăm să înțelegem și să trăim, după 30 de ani de multiple experiențe și o bogată activitate, cuvintele papei Francisc: „caritatea este instrumentul iubirii lui Dumnezeu”.
La mulți ani, Caritas! Felicitări pentru frumoasa prezență și mărturie în cei 30 de ani! Mulțumiri tuturor celor care au făcut ca lucrarea lui Dumnezeu să se realizeze prin intermediul acestei organizații! Dumnezeu să îi răsplătească pentru lucrarea lor!
Caritasul a cunoscut multe persoane implicate: episcopi, directori, angajați, colaboratori, binefăcători, sponsori și în mod special beneficiari. Despre ei, despre beneficiari vorbește Papa Benedict și spune că sunt o resursă pe calea sfințeniei și a sfințirii omului, a fiecărui om.
Felicitări și succes vouă, dragi angajați, care astăzi încercați să puneți la dispoziția aproapelui, a celor în nevoi, prin intermediul acestei organizații, timpul și priceperea dumneavoastră, spre a lucra în mod profesionist și cu inima, pentru o lume mai bună. Dumnezeu să vă ajute și să lucreze în viața dumneavoastră, și prin dumneavoastră în viața celor care au mai mare nevoie.
La mulți ani!
P. Iosif Iacob
30.11.2020