Din cauza condițiilor materiale grele din România, sute de mii de cetățeni români (în special din zona Moldovei) au ales să emigreze în căutarea unui loc de muncă. Conform wikipedia: „Ei au devenit o prezență tot mai vizibilă după 1999, când un val masiv de emigranți s-au deplasat din România către Europa de Vest (80% dintre aceștia stabilindu-se în Spania sau Italia) și după 2002, când cetățenii români au obținut dreptul de a-și părăsi țara și a se stabili în orice țară din  Zona Schengen fără a mai avea nevoie de o viză.”

  Necunoașterea drepturilor și a îndatoririlor, precum și a sistemului de asistență socială sau a limbilor vorbite în țările de destinație, făceau din emigranții români posibile victime ale traficului de forță de muncă.

  Caritas Italia a identificat aceste probleme ale imigranților români în Italia.

  În același timp, Caritas Iași era conștient de suferințele celor rămași în țară, în special ale minorilor rămași - în cel mai fericit caz - în grija bunicilor. Astfel, cele 2 organizații au decis de comun acord înființarea proiectului Porți de Emigrare Caritas, în scopul de a diminua cu 2% numărul cetăţenilor din judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ care intenționau să emigreze ilegal.

 Proiectul a fost inaugurat la Iași pe 1 martie 2004, iar Caritas Italia a promis sprijinirea lui timp de 3 ani. Din păcate, după primul an, Caritas Italia nu a mai susținut financiar proiectul, acesta fiind asumat în totalitate de Caritas Iași și funcționând până în 2007.

  La 1 martie 2005 s-a inaugurat un birou de informare şi consiliere.

 Principala activitate a biroului a fost informarea beneficiarilor despre riscurile migraţiei ilegale, despre consecințele asupra familiei, precum și aspecte legislative din ţările de destinaţie. Toate aceste informații au fost prezentate și în cadrul conferințelor găzduite de Centrul Iezuit Xaverianum din Iași. Un participant consecvent la întâlnirile pe tema migrației a fost și PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorala migranţilor în cadrul Conferinţei Episcopilor din România. Acesta a oferit o perspectivă obiectivă, ca pastor al comunității catolice din Moldova.

 În activitatea desfășurată de proiectul Porți de Emigrare, angajații Caritas s-au bucurat și de sprijinul multor voluntari români, dar și de eforturile unui tânăr venit special din Italia, prin intermediul programului Work and Travel.

 Numeroasele vizite de lucru au avut ca rol cunoașterea diverselor aspecte ale migrației și stabilirea de contacte cu organizații și asociații care activează în domeniu, în vederea unei cât mai bune colaborări.

 Bucureștiul a avut onoarea de a găzdui în 2005 o Vizită Internațională de Lucru despre Migrație. Cu această ocazie am fost la sediul ARCA, la unul din centrele de acomodare pentru solicitanţii de azil, și am cunoscut Organizaţia Femeilor Refugiate și JRS România.

 În Germania, la Duisburg, am avut onoarea de a învăța din experiența de muncă neobosită a Sr. Leonie Beving (SOLWODI) care avea în grijă un adăpost pentru feme, victime ale traficului de persoane. Un moment deosebit de emoționant a fost întâlnirea cu o parte din locatarele acestui adăpost, de origine română, a căror solicitare ne-a atins inima: au dorit să le ducem o Biblie în limba română.

 În Grecia, am vizitat un centru pentru refugiați, unde am discutat despre greutățile cu care aceștia se confruntă zi de zi. Episcopul locului ne-a adresat o solicitare, de a trimite un preot român pentru comunitatea de români înființată la Atena. La această solicitare, PS Petru Gherghel a răspuns cu promptitudine, astfel că de câțiva ani prezența preoților români în Grecia este nelipsită.

 Un moment deosebit de plăcut pentru câțiva tineri din dieceza de Iași a fost participarea la Ziua Mondială a Tinerilor de la Köln, în prezența Papei Benedict XVI. Proiectul Porți de Emigrare s-a ocupat de aspectele organizatorice ale deplasării în Germania pentru cele 2 autocare. Tinerii s-au bucurat de ospitalitatea familiilor din dieceza de Münster, partener și susținător al Caritas Iași.

 Am avut colaborări excelente și cu pr. Cristian Văcaru din Israel, precum și cu pr. Isidor Iacovici, păstorul comunității române din Roma. Cu sprijinul pr. Iulian Faraoanu, câțiva copii români au beneficiat de operații la spitalul Bambino Gesù din Roma.

 Oficial, proiectul Porți de Emigare s-a încheiat în 2007, dar sprijinul pe care îl acordă Caritas persoanelor care se confruntă cu probleme survenite de pe urma migrației continuă sub alte forme. Acest sprijin este dublat de grija preoților și a diferitelor organizații române și străine care își continuă activitatea.

 

La mulți ani, Caritas Iași și la cât mai multe fapte bune!

 

(Iudita-Gilberta Mihalcea)