Dacă este ceva ce poate impresiona mai mult și poate provoca pagube imense, acestea sunt dezastrele naturale. Fie că vorbim de inundații, alunecări de teren, cutremure sau incendii, toate acestea provoacă suferință și de cele mai multe ori pierderi de vieți omenești.
Programul Intervenții în situații de urgență și calamități naturale a fost înființat în anul 2003 pentru a veni in sprijinul comunităților lovite de inundații.
În cei 17 ani de la înființare, Centrul Diecezan Caritas a fost în mijlocul sinistraților din toate localitățile afectate de inundații din zona Moldovei, de la producerea catastrofei, până la revenirea completă la viața pe care aceștia o aveau înainte de dezastru.
Intervențiile noastre au fost structurate pe 3 etape:
- Ajutor de urgență: în primele 48 de ore de la producerea dezastrului, prin distribuția de alimente, produse de igienă, dezinfectanți și produse de curățenie;
- Ajutor pe termen mediu: după evaluarea pagubelor, dar și a situației sociale a fiecărei familii afectate, prin suport psiho-social pentru a depăși trauma, distribuții de lemne de foc, sobe, materiale de construcții, dar și suport tehnic pentru reparația caselor;
- Ajutor pe termen lung: programe de reconstrucție, programe agricole, dar și programe de prevenție și reducere a riscului de dezastre în viitor.
De la înființarea programului, 16.000 de persoane au fost sprijinite pentru a reveni la viața pe care au avut-o înainte de dezastru în toate cele 8 județe din regiunea de N-E a României. Au fost donate cantități impresionante de bunuri și au fost construite 40 de case în județele Galați și Bacău.
În tot acest timp, datorită experienței acumulate, a dăruirii și a profesionalismului, Centrul Diecezan Caritas Iași a oferit prin specialiști consultanță și sprijin colegilor din alte organizații Caritas la nivel internațional. Amintim aici intervențiile dupa dezastrele din India, Serbia și Bosnia, dar și în criza refugiaților în Grecia.
Astfel, familia Caritas își unește forțele în situații de urgență și își găsește sensul în acțiuni concrete de colaborare în vederea susținerii celor care au cel mai multă nevoie de sprijin.
Mihaela Condac
Coordonator program